Thomas Bennelind, reporter på Strömstads Tidning.
Thomas Bennelind, reporter på Strömstads Tidning. Bild: Edvin Bergström

Bennelind: Ensamheten är kallaste kylan på livets höst

Strömstad kommun gör riktad satsning på gemenskapssamordnare för att bland annat minska ensamheten bland äldre. Det får mig att både tänka mer på nuet och framtiden. Om vem som finns där för vem när middagen är avdukad, skratten tystnat och dörren stängts?

ANNONS
LocationStrömstad|
|

För nästan exakt en månad sedan blev jag av kommunens nya gemenskapssamordnare Calle Bergström inbjuden till Nordby Supermarkethallen för att prata om föreningsliv och idrott i Strömstad.

Utanför idrottshallen hade ett antal glada seniorer prövat på friskvårdstrenden gåfotboll som IFK Strömstad var en del av. Jag fick senare av min kollega Christer Lindgren, reporter på Bohusläningen, höra att IK Oddevold arrangerat liknande träff till stor glädje för många.

Klart är att aktiviteten, så att säga, gått från klarhet till klarhet. När jag med en kaffekopp i handen började prata om Strömstads breda föreningsliv möttes jag av nyfikna blickar. Jag är tacksam över de som kom.

ANNONS

Bennelind: ”Mental trötthet främsta energitjuven”

Men mitt under en utläggning slog sammanhanget och den efterföljande insikten ner som en blixt i mitt sinne: Gemenskap.

Enligt Socialstyrelsen uppger ungefär 10-15 procent av personer över 77 år att de upplever ofrivillig ensamhet som bland annat innebär att mista sin livskamrat eller att ha en funktionsnedsättning som begränsar möjligheten till sociala möten och träffar.

För mig är det dock inte bara siffror. De allra flesta av oss har äldre personer i vår omgivning, där deras ensamhet påminner om vad som händer den dagen när vi själva inte kan eller förmår att vara klara av saker på egen hand.

Det är inte heller alltid självklart att ta de egna initiativen när mental trötthet av olika anledningar är den främsta energitjuven. Att bara vända blad och blicka framåt när själsfränden inte längre sitter mittemot vid köksbordet.

Den avslutande veckodagen när fredagsmiddagen står på bordet, samtalen flödar och den existerande samvaron ger mening. Det är de små detaljerna som fyller ut den stora ramen, färglägger och glänser.

SCB: ”Medellivslängden ökar”

När barnen är vuxna, barn-barnen är äldre och den kanske viktigaste vännen inte längre finns. Det enda som fyller det oändliga tomrummet är minnena, kanske tv-programmet och senare litteraturen innan lampan släcks.

ANNONS

Att vara i nuet är att leva, men lika mycket som veckorna går fort för mig, lika smärtsamt långsamt kan de gå för de som inte längre har partner och familj i nära rum.

I samband med bygget av nya särskilda boendet i sjukhusfastigheten Pilen 5 pratade jag med kommunalrådet Kent Hansson (S) om stadens åldrande befolkning.

Statistikmyndigheten (SCB) har tagit fram en färsk rapport om medellivslängd.

”Mellan 1970 och 2023 ökade medellivslängden vid födelsen från drygt 77 år till knappt 85 år för kvinnor och från drygt 72 år till knappt 82 år för män. Det var en ökning med knappt 8 år för kvinnor och drygt 9 år för män. Fram till 2070 beräknas medellivslängden öka till 89,7 år för kvinnor och 87,4 år för män”, skriver myndigheten.

Den såväl emotionella som faktabaserade slutsatsen är att äldre personer tenderar till att leva längre – men om vi inte tar ensamhetens svåra konsekvenser på allvar är risken att lyckan inte sitter i att bli just gammal.

För vem finns där när middagen är avdukad, skratten tystnat och lampan släckts? Jag vet i alla fall vad jag vill känna när min dörr stängs. Att lära mig spela gåfotboll och känna gemenskap är två av många saker på listan.

ANNONS

LÄS MER:Nöjesprofilen sadlar om – ska skapa gemenskap för äldre

LÄS MER:Nytt äldreboende i Strömstad snart klart för inflyttning – sjukhuset byggs om

Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS