Bowling, och många andra idrotter, är bra för att hjälpa äldre hitta sin rörelseglädje.
Bowling, och många andra idrotter, är bra för att hjälpa äldre hitta sin rörelseglädje. Bild: Jenny Johansson

Debatt: Bowling kan hjälpa Västra Götalands äldre hitta sin rörelseglädje

Fyra av tio äldre svenskar, 42 procent, får inte tillräckligt med rörelse i vardagen – trots att daglig motion kan ge fler friska levnadsår och bidra till ökad social samhörighet. Nu behöver politiker, näringsliv och föreningar i Västra Götaland bli bättre på att välkomna 65-plussarna in i idrotten, skriver Peter Hodor, generalsekreterare i Svenska Bowlingförbundet.

ANNONS

Många som befinner sig mitt i arbetslivet ser fram emot att få gå i pension, då de kan få mer tid att ägna åt fritidsaktiviteter. Något som ofta får stryka på foten när man har fullt upp med att jobba är träning och rörelse. Men när tiden väl finns för motion är det fortfarande många äldre som rör sig alldeles för lite.

Den senaste nationella folkhälsoenkäten, som kom 2022, visar att drygt fyra av tio svenskar i åldern 65–84 år skulle behöva röra sig mer. Enlig Folkhälsomyndigheten bör äldre vara fysiskt aktiva på måttlig intensitet i minst 150–300 minuter per vecka, eller på hög intensitet 75–150 minuter per vecka.

ANNONS

Gruppen äldre växer snabbt och 2030 beräknas nära var tredje svensk vara över 60 år. När medellivslängden i Sverige ökar behöver vi som samhälle tänka på hur äldres livskvalitet och hälsa kan bibehållas livet ut.

LÄS OCKSÅ: Nu startar Tommy bowlingklubb i Strömstad

För vissa nyblivna pensionärer kan omställningen från ett arbetsliv med högt tempo och social samvaro bli svår. Om känslan av gemenskap och att bidra till samhället försvinner är risken för ensamhet och utanförskap stor. I förlängningen kan det leda till både psykiskt och fysiskt lidande.

En nyckel till en bra övergång från arbetslivet är att ägna sig åt regelbundna fritidsaktiviteter. Inom bowlingen ser vi varje dag människor få tillgång till rörelse och samhörighet genom föreningslivet. Bowlingen är lättillgänglig och därför särskilt lämpad för att spela hela livet, men de flesta idrotter kan skapa förutsättningar för deltagande oavsett ålder.

Flera goda initiativ finns redan runt om i förenings-Sverige. Till exempel har gåfotboll blivit populärt på senare år och utövas nu av äldre i mer än 100 föreningar. Att veterantraditionen är stark i många sporter syntes även vid veteran-VM i friidrott i Göteborg i augusti.

LÄS OCKSÅ: Stort intresse för parabowling – hoppas på fortsättning

ANNONS

Att börja med en ny idrott som äldre kan dock kännas svårt. Alla är inte som Ingemar Stenmark, som började med stavhopp när han fyllt 67. Idrottssverige har ofta fokus på att nå barn och unga, men det är viktigt att dörren även står öppen för äldre som vill ta klivet in i föreningslivet. Många ungdomsföreningar arrangerar prova-på-tillfällen vid terminsstart. Varför inte göra samma sak för pensionärer?

Även Västra Götalands näringsliv och politiker kan bidra till att fler pensionärer kommer i rörelse. Bland annat genom ekonomiskt stöd till föreningar som startar projekt för äldre.

Rörelse och motion bör vara ett naturligt inslag i vardagen i alla åldrar. Nu behöver vi hjälpas åt att låta fler äldre i Västra Götaland uppleva rörelseglädje. Oavsett om det handlar om bowling, gåfotboll eller stavhopp.

Peter Hodor, generalsekreterare i Svenska Bowlingförbundet

ANNONS