Katter på Göteborgs djurskyddsförening. (Arkivbild)
Katter på Göteborgs djurskyddsförening. (Arkivbild) Bild: Petter Trens

Debatt: Ny lag har inte minskat trycket på på svenska katthem

”Att skaffa en katt är ett åtagande som kräver förståelse och omtanke”, skriver debattören Johanna Månsson.

ANNONS
|

Det behövs mer uppmärksamhet i samhällsdebatten för månntro Sveriges största djurskyddsproblem, hemlösa katter.

Den nya lagen, som kräver obligatorisk ID-märkning & registrering samt kastrering, har inte minskat trycket på svenska katthem.

År 2017 sökte Agnes, en treårig katt, ett nytt hem med all kärlek för sig själv. Trots att det inte nämndes i annonsen behövde hon eventuellt amputera sin vänstra framtass. vilket sambon informerades om när vi visade intresse för att adoptera henne. Detta säkert på grund av att chansen att någon skulle visa intresse för Agnes hade minskat avsevärt.

Två år senare sökte vi en ny katt eftersom Agnes behövde kattfrände. Tidigare hade Kenshin ratats av en kvinna, som besökte stödhemmet för eventuell adoption. Trots hans ringa ålder hade den (för honom) främmande kvinna förväntat sig en ”gosklar” kattunge i famnen! Hans öde var från början att avrättas av kommunen inträngd i en bakgård tillsammans med sin familj.

ANNONS

Många diskriminerar katter på grund av ålder och preferenser, vilket hindrar adoption. Katter är unika individer med egna behov och egenskaper. Tyvärr drabbas katterna, och människor bakom de ideella katthemmen, av människors ignorans.

Att skaffa en katt är ett åtagande som kräver förståelse och omtanke. Det är viktigt att främja katternas välbefinnande och respektera deras individualitet gällande olika former, färger, åldrar och personligheter. Har en svårt för det kan en införskaffa mjukisdjur eller robotkatt!

Johanna Månsson

ANNONS