Debatt: Välj växtbaserat före räkor – minska lidandet hos djuren

Johanna Månsson utvecklar sitt resonemang kring räkor som föda, efter att ha fått svar på ett tidigare inlägg från Per Stade (M), Strömstad. Ursprunget till debatten är en ledarkrönika från Lars Bäckström, med rubriken ”Vill vi ha ett Bohuslän utan räkor?”

ANNONS
|

På Räkans dag i Strömstad kom ett skepp lastat fullt med räkor. Arkivbild.
På Räkans dag i Strömstad kom ett skepp lastat fullt med räkor. Arkivbild. Bild: Marita Adamsson

Hej Per Stade!

Jag förstår att du dels tycker det är brukligt att hitta på etiketter på folk samt att mitt tidigare argumenterande tydligen inte höll måttet. Vad bra! Då ska jag försöka utveckla mitt resonemang rörande växtbaserad matproduktion så det blir mindre kort, med nyanser, logik och sammanhang. Hoppas i alla fall på det.

LÄS OCKSÅ: Vill vi ha ett Bohuslän utan räkor?

Men självklart förstår jag även din oro kring att kulturella traditioner och näring kan upplevas ”hotade”, men det är viktigt att också tänka på djuren i fisk- och skaldjursindustrin. Den farligaste frasen vi kan ta i vår mun är ”Vi har alltid gjort så här…”, för fiskar och skaldjur kan också lida och känna smärta.

ANNONS

Dessutom är animalieproduktion en av de största bovarna vad gäller negativ klimat - och miljöpåverkan. Att främja en växtbaserad kost är inte bara bra för djuren utan även för vår planet. Flera vetenskapliga studier - exempelvis de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR)- visar att en växtbaserad kost är hälsosam och näringsrik.

LÄS OCKSÅ: Vill vi ha ett Bohuslän utan räkor? Svaret är ja!

Att välja växtbaserade alternativ till räkor, och övrigt ifrån djurriket, kan vara ett steg i rätt riktning för att minska lidandet hos djur och bevara biologisk mångfald. Speciellt när jordens totala biomassa rörande däggdjur består mestadels av oss (36%) och våra tamboskap (60%), där endast 4% upptas utav vilda djur.

Den danska regeringen vill främja en växtbaserad matproduktion i sitt land genom att inspirera olika aktörer att göra mer hållbara matval. Deras konkreta handlingsplan för en övergång till växtbaserad livsmedelsproduktion fokuserar på forskning och innovation för att stödja matföretag att bli ledande inom området, och förväntas generera 13,5 miljarder danska kronor och skapa 27 000 jobb!

LÄS OCKSÅ: Självklart ska vi fortsätta äta räkor

En marknadsprognos pekar på en årlig tillväxt för sektorn för växtbaserade livsmedel fram till 2030, och att Danmark kan spara 12 miljarder danska kronor genom minskade vårdkostnader med ett klimatvänligare livsmedelssystem. Hur bra!

ANNONS

Det är alltså dags för Sverige att bokstavligen våga släppa på vårt internationellt sett riktigt usla kostvanor och börja ta vårt ansvar för en hållbar levnad.

Så vill vi fortfarande ha ett Bohuslän utan räkor?

"Jaaaaaa!”

Johanna Månsson

Lund

ANNONS