Tanumskolan i Tanumshede.
Tanumskolan i Tanumshede. Bild: Karl af Geijerstam

Karl af Geijerstam: Låt inte nikotinberoende breda ut sig bland ungdomar igen

Rapporterna om försäljning av e-cigaretter bland barn i Tanum är oroväckande på flera sätt.

ANNONS

LEDARE • Ett antal elever på Tanumskolan har fått hot riktade mot sig, kopplat till försäljning av e-cigaretter rapporterade Strömstads Tidning tidigare i veckan. Tidningen har pratat med en förälder som ansåg att situationen är så allvarlig att föräldern valde att ta sitt barn ur skolan.

Polisen menar dock att situationen inte är så allvarlig. Hoten är inte generella, utan riktade enbart mot de inblandade eleverna. Det handlar om äldre barn som har använt barn på Tanumskolan som försäljare av e-cigaretter och i samband med detta har någon slags konflikt uppkommit. Produkterna har ju ett visst värde, påpekar Martin Landberg, stationsbefäl i Strömstad.

ANNONS

Man kan förstå att föräldrar tycker att situationen är allvarlig. Barn får inte sälja e-cigaretter och vätska till varandra. Olovlig tobaksförsäljning (som e-cigaretterna och vätskan också omfattas av) kan straffas med böter eller fängelse i högst två år. Företeelsen är också problematisk på grund av att det lätt handlar om stora belopp som omsätts. Barnen är inte mogna nog att hantera stora summor pengar och dessutom kunna hantera konflikter som kan uppstå.

Polisen ska nu få ungdomarna att ”förstå att det inte är ett bra sätt att tjäna pengar på”. Ja, det är ju inte en bra produkt överhuvudtaget att börja använda. Emellertid ökar både vitt snus och e-cigaretter i användning i åldersgruppen 16-29 år, enligt Folkhälsomyndighetens undersökningar.

Vejpning har skjutit i höjden.
Vejpning har skjutit i höjden. Bild: Pernilla Löfgren

I förra månaden rapporterade Bohusläningen att Tanums kommun är en av de kommuner i regionen där användandet av e-cigaretter (vape) och vitt snus ökar mest. Skolungdomar som tidningen pratade med vittnade om att användandet ökar och går ned i åldrarna. Ungdomsvägledaren Jonas Nilsson berättade att många föräldrar är tagna på sängen av den nya trenden.

Föräldrar som tidningen har pratat med kritiserar bristen på information från skolans sida. Men det är svårt att se vad skolan skulle kunna informera om mer med tanke på sekretessen. Andra föräldrar har inte någon rätt att få reda på vilka barn som är inblandade. Man får utgå från att polis, skola och socialtjänst sätter in de åtgärder som är adekvata.

ANNONS

När undertecknad gick på högstadiet fanns det rökruta på skolgården. Så här i efterhand kan man reflektera över att rökandet på skolgården var en ganska effektiv marknadsföring för en cancerframkallande och dyr ovana. Därför är 18-årsgränsen för tobaksvaror bra för folkhälsan.

Till skillnad från traditionella cigaretter finns det ingen skarp lukt av rök som avslöjar den unge smygrökaren av e-cigaretter. Det gör det svårare för föräldrar att upptäcka eventuellt bruk. Men det är nog bra med allvarliga samtal mellan föräldrar och barn om både tobakens och den nya icke-tobakens skadlighet. Minskandet av nikotinanvändningen bland ungdomar är resultatet av ett långt arbete. Det vore olyckligt om nikotinberoendet skulle öka igen.

LÄS MER:Flera elever på Tanumskolan hotade i E-cigarettshärva

LÄS MER:Föräldrars frustration växer: ”Vi får ingen information från Tanumskolan”

LÄS MER:Lavinartad ökning av vape och vitt snus bland ungdomar

LÄS MER:Tecknen: Så vet du om ditt barn använder vape

ANNONS