Arne Weise är död – blev 89 år gammal

Den folkkäre programledaren Arne Weise är död. Under onsdagseftermiddagen somnade den legendariske tv-profilen in 89 år gammal.

ANNONS
|

Arne Weise debuterade i tv-rutan redan på 50-talet men förknippas för den stora massan framför allt med sitt uppdrag som julvärd i Sveriges television under tre decennier mellan 1972 och 2002.

Under sina långa karriär hann profilen med mycket mer än så och var förutom verksam på Sveriges television under en tid även programledare för Sveriges Radios klassiska program Svensktoppen.

Många minns också hans röst från SVT:s "Ett med naturen" och som programledare för barnmagasinet ”Vår fantastiska värld”. Mellan åren 1996 och 2012 var han också programledare för ”Minnenas television” i SVT.

För sin långa och framgångsrika gärning tilldelades Arne Weise 2013 det svenska branschpriset Kristallens hederspris.

ANNONS

Beskedet om Arne Weises bortgång meddelandes under onsdagen av hans son, artisten Andreas Weise, på Instagram.

"Idag på eftermiddagen sa vi farväl till vår älskade pappa när han lugnt och stilla somnade in i sin säng. Många har känt en samhörighet med vår pappa och ända in i det sista kände han värmen och kärleken han under åren fått av er - hans publik. Vi ber er respektera vår tid av sorg och ge oss det utrymme som behövs under den kommande tiden”, skriver Andreas Weise, som är ett av den folkkäre programledarens fem barn.

Efter att Arne Weise lämnade över julvärdskapet efter sin sista julafton i SVT 2002 har han varje år efterträds en ny julvärd. Ingvar Oldsberg fick det hedersamma uppdraget 2006.

Oldsberg: "En av de största"

Arne Weise har i tidigare intervjuer berättat att han alltid ringde upp sina efterträdare minuterna innan de gick in i rutan för att tända ljuset klockan 15.00 på julafton.

– Det gjorde han och mycket riktigt ringde han till mig med. Jag kan inte återge samtalet, men han önskade mig lycka till och var väldigt kärvänlig och jullik. Det var ett bra och entusiasmerande samtal som peppade mig och gav mig mod inför den långa uppgiften, säger Ingvar Oldsberg.

ANNONS

Oldsberg berättar att han lärde känna Arne Weise redan på 70-talet då han själv arbetade på tv-sporten.

– Det här är naturligtvis en stor förlust. De gånger jag träffat honom, allt ifrån på 70-talet till nutida galaföreställningar, så var han alltid väldigt vänlig och tillmötesgående.

Ingvar Oldsberg håller Arne Weise som en av de största i den svenska tv-historien och lyfter framför allt fram hans sätt att behärska direktsändningar.

– Han är ju en institution i svensk television och han behärskade direktsändningarna på ett enastående sätt, vilket många av de gamla titanerna gjorde, som till exempel Lennart Hyland.

Oldsberg menar att Arne Weise till stor del på egen hand formade det kanske mest hedrande tv-uppdraget en programledare kan få i Sverige.

– Utan honom hade naturligtvis inte det här uppdraget haft samma status. Det är bara att hoppas att de yngre förmågorna kan lära sig lite av det sätt som han tog sig an en direktsändning på, säger Ingvar Oldsberg.

Kronér: "Gjorde så mycket för så många"

Under onsdagskvällen nåddes även den tidigare julvärden Lasse Kronér av beskedet om Arne Weises bortgång.

– Jag pratade precis med Andreas och är otroligt ledsen. Jag har förstått att Arne inte har mått så bra på sistone. Det är otroligt sorgligt. Jag lider med Andreas och de övriga barnen, säger han.

ANNONS

2008 gjorde Lasse Kronér debut som julvärd i SVT. Då valde han att hylla den eviga julvärden Arne Weise som fick agera spökröst i studion.

– När jag skulle vara julvärd så tänkte jag att jag ville hedra, men även ta hjälp av, Arne. Så jag ringde honom och frågade om han kunde vara min guru uppe i taket och visa mig hur man ska göra allt på rätt sätt. Det tyckte han var en jätterolig ide.

Lasse Kronér berättar att de både var goda vänner och pratade mycket genom åren.

– Han lärde mig att jobbet som julvärd, det gör man för dem som sitter ensamma på jul. Han var en sanslöst stor man som gjorde så mycket för så många.

ANNONS