FHI om smittan i Norge: "Allvarligt läge"

Pandemin i Norge kommer troligen att ta fart på grund av den nya omikronvarianten. Det bedömer Folkehelseinstituttet (FHI) i sin senaste rapport, rapporterar NRK. Samtidigt ger rapporten lugnande besked: omikron tycks inte ge allvarligare sjukdom än deltavarianten och vaccinerna verkar skydda mot allvarlig sjukdom.

ANNONS
|

Norge har den senaste tiden upplevt omfattande smittoutbrott, bland annat i samband med att stora grupper ätit julbord på restaurang. Oslo har blivit känt för ett superspridarevent i form av julbord, bland annat.

Nu kommer rapport om att 100 personer från fem olika norska fylken sitter i karantän efter en konferens i Oslo, berättar NRK. Flera av deltagarna har bekräftats smittade av omikronvarianten av covid 19.

Ingvild Kjerkol (Ap) Norges nya omsorgs- och hälsominister
Ingvild Kjerkol (Ap) Norges nya omsorgs- och hälsominister Bild: Pressbild

Enligt folkhälsoinstitutets rapport är det troligt att omikron kommer att dominera smittspridningen i Norge senast i januari 2022.

– Vi förväntar oss att antalet smittade av den här varianten kommer att öka snabbt de närmaste veckorna. Detta, tillsammans med den redan ökade belastningen på vården, gör att vi bedömer situationen som allvarlig, säger Line Vold, krisledare och avdelningsdirektör vid FHI till NRK.

ANNONS
Jonas Gahr Støre (Ap), Norges statsminister
Jonas Gahr Støre (Ap), Norges statsminister Bild: Pressbild

Den nya norska regeringen håller presskonferens i kväll om nya åtgärder för att hantera smittspridningen. Deltar gör statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum samt hälso- och omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

ANNONS