Omfattande brand i villa i centrala Halden – två personer gripna

En villa i Centrala Halden brann under natten mot måndagen med öppna lågor. Branden ska först ha släckts, men sedan blossat upp och spridit sig, enligt norska polisen.
Enligt Halden Arbeiderblad har två personer gripits efter branden och det finns en misstanke om att den var anlagd.

ANNONS
|

Räddningstjänsten från Halden var på plats efter det initiala larmet strax före klockan 23 på söndagskvällen. Enligt norska polisen på X släcktes branden först men blossade därefter upp.

Polis, ambulans och röda korset begav sig till byggnaden och har evakuerat flera boenden i närheten. Det rådde kraftig rökutveckling i området och polisen bad folk att hålla sig borta.

Polisens insatsledare Thor Arild Hansen berättade för Strömstads Tidning att 25 personer hade evakuerats, därtill hade en person förts till en vårdinrättning för kontroll.

– Vi har en brand i byggnaden som har medfört att vi har evakuerat en hel del människor i närliggande byggnader. Bland annat ett lägenhetshus där det bor en del äldre människor, säger han.

ANNONS

Ingen person ska ha funnits i byggnaden där branden startade, enligt uppgifter till Halden Arbeiderblad.

Vid 01.15-tiden var branden under kontroll, enligt polisen. En större styrka var dock fortfarande på plats.

– Räddningstjänsten har påbörjat släckning från luften med stegbil och det ser ut att ha bra effekt. Vi hoppas på att ha branden under kontroll ganska snart. Det var en stund väldigt osäkert vilken väg detta skulle gå, säger han.

Villan som brann är en äldre trävilla och det kan enligt insatsledaren vara orsaken till att branden har blossat upp efter initialt varit under kontroll.

– Det är gammalt med en hel del kryprum och kanaler där varm rök kan ta oanade vägar, säger han.

Vet man hur branden har startat?

– Det blir en del av utredningen.

Vid 03.30-tiden rapporterade norska NRK att räddningstjänsten var kvar på platsen, men att det då handlade om eftersläckningsarbete.

– Räddningstjänsten är fortsatt på plats och utför eftersläckning, säger insatsledare Håvard Aas till NRK.

På måndagen skriver Halden Arbeiderblad att det finns en misstanke om att branden var anlagd. Två personer har gripits.

ANNONS