Nytt projekt ska väcka liv i Svinesundsbron – får stöd av EU

En oslipad diamant – så beskriver representanter från Svinesundskommittén samt Strömstads och Haldens kommun området kring den gamla Svinesundsbron. Genom ett nytt projektet planerar kommittén att göra Svinesund till en attraktiv turistdestination. Till sin hjälp har de fått omkring 1,8 miljoner kronor i EU-bidrag.
– Denna plats är unik och en arena för möjligheter, säger Lars-Espen Hansen, rådgivare på avdelningen för näringsliv- och samhällsutveckling på Haldens kommun.

ANNONS
|

Svinesundsbron och dess omgivningar fungerar idag som en transit. Här passerar människor över för att ta sig från en destination till en annan, men inte mycket mer än så. Sedan den nya bron byggdes 2005 har den gamla överfarten blivit nedgången.

– Den nya bron tog strålkastarljuset från den gamla, säger Nicholas ”Nicky” Richards, rådgivare på avdelningen för näringslivsutveckling på Haldens kommun. Han blickar ut över den gamla bron, vars ståtliga pelare reser sig mot bakgrunden av det gröna landskapet. Vi står på den svenska sidan av bron där Svinesundskommittén har kallat till pressträff.

Vill skapa en mötesplats

Lars-Espen Hansen, rådgivare på avdelningen för näringsliv- och samhällsutveckling på Haldens kommun, drar sig till minnes hur det såg ut vid bron under glansdagarna på 80- och 90-talet.

ANNONS

– Det var fullt av liv och rörelse. Man stannade för att äta på restaurangen och ibland kunde det komma stora busslast med besökare, säger han.

Cecilia Nilsson, vd för Svinesundskommittén instämmer.

– Många Haldenbor åkte hit på utflykt på söndagarna och njöt av god mat och fin utsikt, säger hon.

Med projektet ”Hållbar platsutveckling – Gamla Svinesundsbron” har Svinesundskommittén planer på att återuppväcka området. Svinesundskommittén är en ideell förening som grundar sig på ett samarbete mellan 15 svenska och norska kommuner, bland annat Strömstad och Halden, Västra Götalandsregionen och Østfold fylkeskommune.

Tillsammans med Halden kommun ska kommittén driva det tre år långa projektet som syftar till att utveckla besöksnäringen i Svinesund. Området runt bron ska bli en mötesplats för norrmän och svenskar såväl som internationella besökare. Stort fokus kommer att läggas på ekoturism, en form av turism som bevarar miljön.

– Ekoturismen bygger på naturen och att man använder sig av naturvärdena. Jag tycker att det här är en av Europas vackraste gränsövergångar. Tänk att vi kan stå här mitt på gränsen mellan två länder, på en vacker kulturminnesmärkt bro och sedan ha fjorden under, säger Cecilia Nilsson.

Betydelsefullt EU-bidrag

Projektet har nyligen fått omkring 1,8 miljoner kronor i bidrag från ett av EU:s Interreg-program. Interregprogrammen finns för att främja gränsöverskridande samarbete och regional utveckling inom Europeiska unionen.

ANNONS

– Stödet från EU är jätteviktigt för att vi ska kunna ha möjlighet att driva projektet, konstaterar Cecilia Nilsson.

Projektet är än så länge i sin linda och man planerar för vad som ska utvecklas i Svinesund och av vem. Men något som redan påbörjats är upprustningen av vandringsleder.

– Vi har börjat med att förbättra trapporna på vandringslederna, så att lederna blir mer lättillgängliga, säger Marcus Palm, avdelningschef för samhälle och näringsliv på Strömstad kommun, som är projektpartner och bidrar med ekonomiskt stöd.

Alla är de överens om att gamla Svinesundsbron har stor potential att bli ett sevärt turistmål.

– På den nya bron kan man inte stanna, men det kan man här. Denna plats är unik och en arena för möjligheter inom både näringsliv och turism, säger Lars-Espen Hansen.

Hur ser ni på utmaningen med att få projektet att leda till konkreta åtgärder i Svinesund?

– Med alla projekt kommer utmaningen med att få saker att hända. Det är inga lätta quick fix, utan här gäller det att skapa engagemang från boende och näringslivet. Kommuner, myndigheter och Länsstyrelsen är alla engagerade i detta, men nu ska vi mobilisera invånarna och företagare. Vi måste göra det tillsammans, då kan vi lyckas, avslutar Cecilia Nilsson.

ANNONS
ANNONS