Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei har hyllat afghanska och pakistanska shiamuslimer för deras insatser under strider i Syrien. Arkivbild.
Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei har hyllat afghanska och pakistanska shiamuslimer för deras insatser under strider i Syrien. Arkivbild.

Många afghanska shiamuslimer slåss i Syrien

Iran rekryterar tusentals shiamuslimer från Pakistan och Afghanistan till att slåss på president Bashar al-Assads sida i kriget i Syrien. Men i Afghanistan oroas folk för att det ska provocera terrorgruppen IS till ännu fler dåd.

ANNONS
|

De pakistanska och afghanska shiamuslimerna lockas med löften om bostäder, månadslöner på ungefär motsvarande 4800 kronor samt att de ska få arbete i Iran när de kommer tillbaka från Syrien.

Omkring en miljon afghanska flyktingar, de flesta shiamuslimer, bor i Iran. Nu slåss några hundra shiiter från Pakistan i Syrien, medan de från Afghanistan är cirka 6000. De formar till och med en egen brigad och har hyllats offentligt av Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei.

Den mest profilerade fienden för shiamuslimerna som slåss i Syrien är den extrema sunnimuslimska terrorgruppen IS. Men IS har mer och mer börjat bli aktiva även i Afghanistan, där de utfört en rad blodiga attentat.

ANNONS

Nu växer oron bland shiiter i Afghanistan för att deras troskamraters kamp i Syrien ska användas av IS som motiv till ännu grymmare terrordåd.

Mohammed Naim, en shiamuslimsk restaurangägare i Kabul avlossar en vädjan till Iran:

- Skicka inte de fattiga afghanska shiamuslimska flyktingarna att slåss i Syrien för då attackerar Daesh (IS) direkt mot shiiter.

TT-AP
ANNONS