Andy Murray på en presskonferens under årets Wimbledon. Arkivbild.
Andy Murray på en presskonferens under årets Wimbledon. Arkivbild.

"Alla har synpunkter" på Murrays svar

Herrarnas tennisvärldsetta Andy Murray är utslagen ur Wimbledon. Men 30-åringen hyllas nu för att på nytt ha tagit ställning för en jämställd idrott.

ANNONS
|

På presskonferensen efter Andy Murrays Wimbledon-kvartsfinalförlust mot 28-rankade Sam Querrey, USA, sade en manlig journalist:

- Andy, Sam är den förste amerikanske spelaren att nå en stor semifinal sedan 2009, hur skulle du beskriva...

Då avbröt Murray journalisten, spände en allvarlig blick, och sade:

- Manlig spelare.

ANNONS

Tusentals delningar

Händelsen uppmärksammades på Twitter av journalisten Svenja Mastroberardi‏. En tweet som delats och gillats tusentals gånger.

På damsidan har nämligen amerikanskan Serena Williams varit dominant i över ett decennium och radat upp semifinaler, finaler och segrar i grand slam-turneringar.

Hennes storasyster Venus har tagit sig till flera semifinaler, bland annat i årets Wimbledon, och finaler sedan 2009. Innan dess så vann Venus dessutom sju grand slam-titlar.

Amerikanskan Coco Vandeweghe var i semifinal i årets Australian Open, vilket Madison Keys och Sloane Stephens var 2015 respektive 2013.

På Twitter har både män och kvinnor hyllat den trefaldige grand slam-segraren Murray för hans beteende.

"Ingen större händelse"

Svenske tränaren, och tidigare dubbelspecialsten, Jonas Björkman tonar ned det som hände.

- Det var väl egentligen inte någon större händelse tycker jag, sedan har alla synpunkter på hur stort man vill göra det, säger Björkman, som tidigare tränat britten, till TT.

Så sent som förra året korrigerade Murray också en annan manlig journalist efter att ha fått en liknande fråga efter att ha försvarat sitt OS-guld.

ANNONS

Något som The Telegraph uppmärksammade.

- Du är den förste personen att vinna två olympiska guld... en speciell känsla, väl, sade en manlig journalist.

- Ja, alltså... jag tror Venus och Serena har vunnit fyra guld var. Det är uppenbarligen ingen lätt sak att göra, sade Murray.

TT
ANNONS