Maksim Vylegzjanin. Arkivbild.
Maksim Vylegzjanin. Arkivbild.

Grip: "Ett bevis på att systemet fungerar"

Ytterligare fyra ryska skidåkare stängs av på livstid från OS. Ryssland förlorar även två OS-silver från Sotji 2014. Det innebär bland annat att Emil Jönssons och Teodor Petersons brons i lagsprinten kan uppgraderas till silver.

ANNONS
|

Internationella olympiska kommittén (IOK) har funnit att Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Petuchov och Maxim Vylegzjanin brutit mot IOK:s antidopningsregler, uppger IOK i ett uttalande.

Liksom Alexander Legkov och Jevgenij Belov stängs de fyra av på livstid från tävlande i OS. Ryssland förnekar dopningsbrott och kommer att överklaga domen till Idrottens skiljedomstol, CAS, uppger AP.

Ingen av de sex avstängda skidåkarna har åkt fast i dopningstest, men IOK anser sig ha bevis för att Ryssland manipulerade dopningsprover under hemma-OS 2014.

"Systemet fungerar"

- Något finns det ju på dem (ryssarna) som gör att de har brutit mot Wada-koden, säger Sveriges förbundskapten Rikard Grip till TT.

ANNONS

- Det är ett bevis på att systemet fungerar och att man jobbar för att främja en ren idrott. Jag tycker att det är väldigt positivt och viktigt för vår sport att man strävar efter det och att man ser att det fungerar.

Maxim Vylegzjanin tog silver på femmilen bakom Alexander Legkov och även silver i lagsprinten tillsammans med Nikita Krijukov. Vylegzjanin får nu lämna tillbaka båda medaljerna, enligt det ryska skidförbundet. Pallen i lagsprinten blir i stället helnordisk. Norge uppgraderas från fyra till trea och Sverige, med Emil Jönsson och Teodor Peterson, får byta ut bronset mot silver bakom segraren Finland.

Inte mycket att glädjas åt i efterhand, menar Grip.

- Jag har aldrig varit med om perspektivet att få medaljer retroaktivt, säger han.

Jönsson och Peterson gläds mer åt att de som fuskar åker dit än att medaljen uppgraderas.

ANNONS

- Ett stort plus till alla som varit inblandade och gjort det möjligt att ta fast de som varit dopade, säger Emil Jönsson till SVT Sport.

Firar med chipspåse

Silverfirandet blir sparsmakat.

- Vi får gå till affären och se vad de har – kanske en chipspåse, säger Jönsson, som delar rum med Peterson på det pågående landslagslägret i Idre.

Listan med avstängda ryska idrottare från OS 2014 kan snart bli ännu längre. Webbplatsen Insidethegames skriver att IOK i nästa vecka ska förhörare idrottare i bob, skeleton och hastighetsåkning på skridskor.

I december i fjol släppte utredaren Richard McLaren den sista delen av sin rapport om rysk statsstödd dopning, som visar att mer än 1000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Bland dem tolv ryska medaljörer i OS i Sotji. De sex ryska skidåkarna har varit avstängda under det här året. Den 1 november tog IOK beslut om Legkovs och Belovs livstidsavstängning från OS, och kom på torsdagen med samma besked för de övriga fyra.

ANNONS

"Märkligt"

Internationella skidförbundet ska nu inleda sin utredning om de sex skidåkarna, som fram till dess att beslut tagits är fria att tävla.

- Det skulle kännas väldigt märkligt om man är avstängd på en idrottsarena men kan tävla på en annan, säger Grip.

TT: Vilket kan bli fallet i Sverigepremiären i Gällivare nästa helg?

- Absolut, det är en tänkbar situation.

TT-AP
Fakta: McLaren-rapporten

I augusti 2015 får Richard McLaren i uppdrag att utreda dopningsanklagelser i friidrott mot framför allt Ryssland.

I november 2015 presenterar McLaren de första uppgifterna från utredningen och Internationella antidopningsbyrån Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet och den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Internationella friidrottsförbundet IAAF stänger av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

I januari 2016 presenteras ytterligare uppgifter från den första delen av rapporten. I juli läggs den första delen av rapporten fram, i vilken det står att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015. Internationella olympiska kommittén låter varje idrott besluta om ryskt deltagande i OS i Rio, 271 får vara med, 118 stoppas.

Den 9 december 2016 släpper McLaren den andra och sista delen av sin rapport som visar att mer än 1 000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Av dem ska 95 aktiva vara vinteridrottare. Bland dem ska finnas tolv medaljörer från Sotji-OS.

Den 23 december startar Internationella olympiska kommittén en utredning av 28 ryska OS-deltagare i Sotji 2014, vars dopningsprover uppges vara manipulerade.

Den 22 juni 2017 säger IOK-ordföranden Thomas Bach att organisationens två utredningar av rysk dopning – dels om den statsstödda dopningen, dels om enskilda idrottare – ska vara klara senast i oktober.

Den 14 september bekräftar Wadas generalsekreterare medieuppgifter om att 95 av de 96 dopningsfall som hittills utretts efter McLarens rapporter släpptes 2015 och förra året.

Den 14 september kräver Svensk antidoping tillsammans med 16 andra nationella antidopningsorganisationer att Ryssland stängs ute från OS i Pyeongchang eftersom landet vägrat att förse Wada med underlag under utredningen av dopningshärvan i OS i Sotji 2014.

I slutet av oktober 2017 inleder IOK-medlemmen Denis Oswald förhör med de 28 ryska idrottare vars dopningsprov i Sotji uppges vara manipulerade. Förhören är planerade att pågå åtminstone under hela nästkommande månad.

Den 1 november blir Alexander Legkov och Jegvenij Belov de första ryssarna från utredningarna att stängas av. Avstängningen gäller på livstid och i OS. Legkov får även lämna ifrån sig sina medaljer från femmilen (guld) och långa stafetten (silver). Ryssland kallar domen en ”skandal” och säger direkt att en överklagan är på gång.

Den 9 november uppger Rysslands skidförbund att även Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Petuchov och Maxim Vylegzjanin stängs av på livstid från OS-tävlande och att Ryssland blir av med två OS-silver (Vylegzjanins i teamsprint och på femmilen).

Rysslands president Vladimir Putin har hela tiden förnekat att landet någonsin haft ett statsstött dopningssystem.

ANNONS