Solheim Cup-kaptenen Annika Sörenstam.
Solheim Cup-kaptenen Annika Sörenstam.

Harmoni viktigt i Solheim Cup

Familjärt och harmoniskt. Det är detaljerna som Annika Sörenstam, Europalagets kapten, lyfter fram inför Solheim Cup i Des Moines, USA.

ANNONS
|

Spelarna och ledarna i Europalaget verkar även ha roligt under den första träningsdagen på Des Moines Golf & Country Club.

Mitt i allt finns Annika Sörenstam.

Vid tionde hålet – spelarnas första slag på banan – ser hon till att spelarna och deras respektive caddie poserar vid tee. Sörenstam fumlar lite medvetet med telefonen, säger något som får alla att skratta och får på det viset till bilderna som hon vill.

Och det är den här rollen – en alltiallo – som Sörenstam delvis ser sig själv som under dagarna fram till att tävlingen börjar på fredag.

- Jag kan inte göra så mycket med deras svingar. Jag är inte deras coacher. I stället gäller det att hitta harmonin runt omkring, hitta balansen och motivera och inspirera dem. Det gäller att vi har kul tillsammans, att vi har en bra grupp. Så jag är lite av en alltiallo, säger hon.

ANNONS

Lära känna varandra

Känslorna och glädjen som visar sig vid tian är resultatet av ett 18 månader långt och intensivt arbete.

Sedan Annika Sörenstam svarade ja på frågan om hon ville vara kapten för Europalaget i Solheim Cup 2017 har tiden slukats av olika former av förberedelser; bland annat logistik, menyer, musik, presenter, motiveringsvideos.

Alla bitar kommer vara en del av resultatet på söndag.

Men det som hon tror har störst betydelse är harmonin i gruppen.

- Ja, det viktigaste har varit att lära känna spelare. Det har jag gjort i 18 månader. Jag har träffat dem på tävlingar, och då många bor i Orlando har jag träffat dem på Starbucks eller ätit luncher tillsammans. Allt för att vi ska lära känna varandra ur ett mer personligt perspektiv, säger hon.

- Nu har jag försökt lära känna pojkvännerna, coacherna. Det ska vara lite familjärt. Det har varit mitt tillvägagångssätt, att jag ska känna spelarna på ett annat sätt så att man inte bara behöver prata om golf. Det gör även att man vet vad man ska säga vid vissa tidpunkter.

ANNONS

"Får anpassa sig"

TT: Hur har det gått?

- Jag visste inte riktigt hur det skulle gå. Hur jag skulle kunna göra mitt bästa i den rollen som jag har och för att lära känna dem. De är supertrevliga allihop, men man går ju från en 47-åring till en 20-åring. Bara lära sig att kommunicera... Nu får jag skicka sms med "läs dina mejl".

TT: Har det funkat bra?

- Ja, det tycker. Alla är olika. Vissa vill ha mycket information, vissa är bara "what ever". Man får anpassa sig till det, säger hon.

- Men jag vill ju ha deras synpunkter, vem de vill spela med, vad de tycker, vad de gillar. Det här är inte mitt lag, det här är ett lag som består av spelarna, så jag tycker att de ska få bestämma så mycket de bara kan.

ANNONS
Des Moines, TT:s utsände
Fakta: Europalaget i Solheim Cup

Anna Nordqvist, Sverige, 30 år.

Madelene Sagström, Sverige, 24.

Caroline Masson, Tyskland, 28.

Emily Pedersen, Danmark, 21.

Georgia Hall, England, 21.

Florentyna Parker, Tyskland, 28.

Melissa Reid, England, 21.

Jodi Ewart Shadoff, 28, England.

Carlota Ciganda, Spanien, 27.

Suzann Pettersen, Norge, 36.

Charley Hull, England, 21.

Karine Icher, Frankrike, 38.

Kapten: Annika Sörenstam, Sverige.

Vicekaptener: Catriona Matthew, Skottland, Maria McBride, Sverige, Marta Figueras-Dotti, Spanien.

ANNONS