Skellefteå fick jubla tio gånger mot Mora.
Skellefteå fick jubla tio gånger mot Mora.

Målorgie när Skellefteå slog Mora

Tio mål hade ramlat in innan ens halva matchen var spelad. Skellefteå vann till slut en galen målorgie mot Mora med hela 10–4. På köpet fick den fåtaliga publiken se hela fem spelare göra sina första mål i årets SHL-ishockey.

ANNONS
|

Något försvarsspel fick publiken inte se. Definitivt inte av Mora och oftast inte heller från Skellefteås sida, men det behövdes ju inte heller den här kvällen.

- Det blir nog bakläxa i morgon för att vi inte klarar av att hålla fokus. För publiken var det kanske en drömmatch men knappast för tränarna, sade Skellefteåbacken Jonathan Pudas, tvåmålsskytt.

Full fart framåt var mottot. Särskilt bekymrade om vad som hände i den egna zonen verkade inte något av lagen vara.

ANNONS

Mora vann i förra omgången sin första bortamatch för säsongen när man slog Brynäs med 2–0. Nu var det trögare masar som kom till spel, och målvakten Christian Engstrand hade inte sin bästa dag.

I lördags höll han nollan. Nu hade Engstrand släppt in sex puckar efter mindre än halva matchen och valde då att lämna över målvaktsspaden till Mattias Pettersson.

- Vi fick en lektion i effektivitet. Men hur konstigt det än låter tycker jag ändå att vi gör en okej match. Vi var bara alldeles för veka framför eget mål, sade Moras assisterande tränare Mikael Johansson.

Trippel för Bromé

Skellefteå tog ledningen med 3–0 men när Moras Andrew Rowe och Mathias Bromé nu i den tolfte omgången äntligen hittade nätet stod det hastigt och lustigt 3–2 innan den första perioden var över.

Bromé var Moras effektivaste poänggörare i allsvenskan förra säsongen. I höst hade det inte blivit en enda poäng förrän nu. Då lossnade det ordentligt med ett hattrick. Hans tre mål var dock förgäves. Skellefteå var ännu effektivare framåt.

ANNONS

- Vi är effektiva och gör många mål. Sedan är det en utmaning att hålla uppe en bra nivå i matchen. Vi svajar mycket. Det är viktigt inför fortsättningen att vi klarar av att städa bort bakåt även om det rinner i väg framåt, sade Skellefteåforwarden Jesper Olofsson, som sköt 8–3 i början av den tredje perioden.

Linus Lindströms premiärmål dessförinnan betydde 4–2 för Skellefteå och innan den galna mittenperioden var över hade också Simon Krekula och Sebastian Ohlsson spräckt sina målnollor med varsin styrning och avgjort matchen.

Gormley debuterade

Skellefteå hade en festlig onsdagskväll och snurrade friskt i Moras försvarszon. För dalkarlarna ser det ut att bli en jobbig vinter.

I en kraftigt skadedrabbad backbesättning gjorde kanadensaren Brandon Gormley nu entré. Gormley utsågs till turneringens bäste back i junior-VM 2012 men succén har uteblivit i NHL, där han bara fått ihop 58 matcher och totalt fem poäng.

Starten på den stora europeiska rinken såg också darrig ut även om Gormley spelade upp sig efter hand.

Om det räcker för att rädda Mora återstår att se.

ANNONS
TT
ANNONS