Silver till Strömstad. Mikael Ekvall, Strömstads LK, 10 000 meter, före vinnaren, Robin Ryynänen, Finland,
Silver till Strömstad. Mikael Ekvall, Strömstads LK, 10 000 meter, före vinnaren, Robin Ryynänen, Finland,

Mikael Ekvall om andraplatsen i Finnkampen

Mikael Ekvall, Strömstads LK, blev tvåa på 10 000 meter i Finnkampen, slagen av finländaren Robin Ryynänen. Efter loppet är han självkritisk.

ANNONS
|

Taktiken var att inleda lite passivt.

Men frågan om det var det bästa med facit i hand.

– Nja, jag tror inte det. Vi borde nog kört på redan från början. Men jag blev nedröstad, sa Mikael Ekvall – efter det att han slutade tvåa på milen.

Det var under Finnkampen på Stockholms Olympiastadion i helgen och där milloppet för herrar blev rena rama snigelfarten. Första varvet tog över nittio sekunder och orsaken var att ingen av deltagarna vill ta ansvaret för farthållningen. Och då svenskarna hade tänkt att man skulle avvakta under de tre första kilometerna för att se vad de finska löparna skulle hitta på.

ANNONS

– Sedan skulle vi köra på i ”30-tempo”, sa Ekvall – det vill säga tre minuter per kilometer.

Men redan andra kilometern gick klart under tre minuter och när hela klunga började köra på så var det Mikael Ekvall från Strömstads LK som var den som svarade för farten.

– Det var ju inte så vi sa att det vi skulle göra. Men David (Nilsson) kände sig seg och orkade inte gå upp och köra. Så det blev jag som fick dra hela gänget.

Mikael, likt David Nilsson, sprang VM i maraton i förra månaden var tillbaka både i träning.

– Men det är klart att jag är väl kanske inte riktigt tränade för 5 eller 10 kilometer på bana ännu. Har ju inte kört någon fart. Men tycket ändå att det gick rätt bra, så jag är efter omständigheterna nöjd med mitt lopp.

Mikael slutade tvåa på 30.34 bakom starkt avslutande finske Robin Ryynänen på 30.29.

– Vet inte om jag hade kunnat slå honom med en annan taktik.

I kampen blev det 13-9 till Finland i och med att Nilsson diskades för att lagt krokben för Jarkko Järvenpää. Naturligtvis inte med mening, men det kan vara så om man inte håller uppmärksamheten i en klunga. David släppte förbi finnen på upploppet och de klappade om varandra efter målgången.

ANNONS

Nu blir det förhoppningsvis Lidingöloppet för Micke, som innan dess springer Fredsloppet i Göteborg, om någon vecka. Sedan blir det uppladdning inför nästa års EM i Berlin och Ekvall hoppas på att bli uttagen till mästerskapet i god tid.

– Ja, jag hoppas att jag inte behöver springa en mara i vår, utan istället kunna ladda upp. Men jag har ju 2.18.12 och kvalgränsen är 2.18. Vi får se. Jag skall prata med förbundet och hoppas det löser sig, avslutar Ekvall.

Fakta: Finnkampen

Såväl de svenska herrarna som damerna tog hem den traditionella friidrottstävlingen på Stockholms stadion.

Damernas segermarginal är den största i Finnkampens historia.

Segersiffrorna på damsidan skrevs till 232,5–177,5 i Sveriges favör.

Herrarna vann med 218–188.

Den svenska dubbelsegern innebär att det nu är utjämnat i antalet landskampssegrar till 69-69.

ANNONS