Elias Pettersson gjorde två mål när Växjö vände 1–3 till 4–3 efter straffar mot Djurgården.
Elias Pettersson gjorde två mål när Växjö vände 1–3 till 4–3 efter straffar mot Djurgården.

Ny succé för Växjös superlöfte

Hockeysagan fortsätter för Elias Pettersson. Superlöftet förvandlade 1–3 till 3–3 mot Djurgården på Hovet när Växjö vann toppmötet efter straffar, 4–3. Om 19-åringen stannar upp och njuter?

ANNONS
|

När Växjö halkade efter Djurgården i Stockholm syntes inte Elias Pettersson särskilt mycket.

Vid ställningen 1–3 i tredje perioden klev 19-åringen fram.

Först reducerade han på ett direktskott fyra sekunder in i Växjös andra powerplay för kvällen. Sedan lät han iskallt en knästående Djurgårdsback glida ur skottlinjen innan han skickade upp kvitteringen i Joacim Erikssons högra kryss, stoppade klockan på 33,6 sekunder och skickade matchen till förlängning.

- Det gick hem. Jag såg inte att den gick in men när medspelarna började jubla visste jag att det var mål, säger Pettersson som missade två försök i straffläggningen men fick se Andrew Calof avgöra för tabellettan.

ANNONS

Tränar skott

Målen och SHL-succén är ingen slump.

Pettersson har jobbat stenhårt för framgången sedan han anlände till Växjö från Timrå till den här säsongen. Extra mycket har han slipat på sitt skott.

- Förra året kände jag mig inte säker på direktskott så jag har lagt fokus på det efter träningarna. Ju högre upp i seriesystemet man kommer, desto mindre tid får man på sig. Jag tränar varje dag på att få ett snabbare skott, säger han.

Poängfabrikationen – Pettersson är fyra i SHL med åtta mål och tolv assist – ger upphov till spekulationer.

Efter många vackra ord från förbundskaptenen Rikard Grönborgs placeras Elias Pettersson på sina håll i en svensk OS-trupp.

Han verkar själv inte helt främmande för idén.

- Skulle jag ta plats i OS-truppen vore det en stor ära. Jag har ju sett på OS sedan jag var liten. Men det är inget jag tar för givet eller sätter upp som mål, säger han.

ANNONS

"Är extraordinär"

Andra uppgifter pekar västerut, mot Vancouver och NHL – men i det fallet manar Växjötränaren Sam Hallam till lugn.

- Förhoppningsvis får han tid på sig att utvecklas i Sverige. Många vill se honom i Nordamerika, helst nästa vecka, men jag vill skicka en passning till Vancouver. Om de vill ha en toppspelare i 10-15 år borde han få bygga upp sig här, säger han.

Hallam visste att han hade en guldklimp i truppen när han gick in i säsongen men förvånas även han av hur bra Pettersson har varit.

- Eftersom vi har ganska mycket erfarenhet och spets hade vi tänkt ge Elias en miljö där han inte fick så mycket press på sig. Vi visste att han är extraordinär men att han redan har en sådan spelförståelse förvånar. Han måste tycka att spelet går väldigt långsamt, säger Hallam.

ANNONS

Segern mot Djurgården var Växjös sjunde i följd.

- Att vinna borta mot Djurgården är en jätteuppgift. Vi är jätteglada, säger Hallam.

TT
ANNONS