Magnus Muhrén håller många bollar i luften men ibland faller en eller annan till marken.
Magnus Muhrén håller många bollar i luften men ibland faller en eller annan till marken.

Slarvern Muhrén ska skapa struktur i Saik

Sandvikens nye huvudtränare Magnus Muhrén är en paradox. Å ena sidan en disträ slarver – å den andra pedant in i minsta detalj.

ANNONS
|

Stjärnförvärvet Daniel Berlin hävdar att Magnus Muhrén är väldigt noggrann. Johan Sixtensson, huvudtränare i Villa Lidköping där Muhrén assisterade under två säsonger, menar att han har en person mindre att hålla reda på.

Vad Sandvikens nye tränare säger själv?

- Jag måste hitta min jacka.

"Väldigt disträ"

När han väl lokaliserat det borttappade klädesplagget inleder vi intervjun just där, i vägskälet mellan perfektion och slarv.

- Jag är väldigt disträ och tankarna far i väg åt olika håll. Då händer det saker som att jackan försvinner och plånböcker försvinner. Jag själv försvinner ibland också. Jag åkte till och med åt fel håll någon gång när jag skulle åka hem från Lidköping. Jag hamnade i Göteborg i stället för i Sandviken. Det händer grejer...

ANNONS

TT: Och du kom inte på det förrän i Göteborg?

- Nja, i Vårgårda. Jag hade åkt en och en halv timme åt fel håll.

Han kallar det sin största utmaning som ledare.

- Jag har fullt sjå att hålla koll på mig själv emellanåt. Nu har man en hel trupp som man ska sköta planering och skapa struktur och ordning och reda för... Det är utvecklande och jag hoppas att jag lär mig någonting.

Inte konflikträdd

Två delar är centrala i Magnus Muhréns ledarskap: höga krav och rikligt med feedback.

Han hävdar att han själv kunde ha blivit bättre som spelare om inte tränarna slutat att instruera honom sedan han blivit etablerad, som han själv tror av rädsla för konflikter.

Något sådant ska inte hindra Muhrén.

- När jag blev ledare hade jag bestämt mig för att inte vara rädd för friktion. Vissa sanningar kan vara tuffa att höra och då kanske det blir taggarna utåt i första läget men ska vi utvecklas och gå framåt så behöver alla spelare feedback. Bara för att man har varit landslagsspelare i 15 år gör man inte allting perfekt. Det finns alltid möjligheter att utvecklas och saker man kan göra bättre. Så länge jag ser det kommer jag att tala om det för spelarna, oavsett om det är positivt eller om det är någonting som behöver förbättras.

ANNONS

Muhrén tror att många tränare hämmats av rädslan för att trampa någon på tårna.

- Jag tror att det generellt sett finns en rädsla för konflikter hos människor. Det gör att vi sopar väldigt mycket under mattan och gör man det över tid skapar det bara inflammerade och såriga situationer och relationer. Det är mycket bättre att lyfta upp saker med en gång och ha en dialog kring dem, säger han.

Stor favorit

Det har börjat bra på nya jobbet.

Sandviken tog hem både Svenska cupen och World Cup och är stor favorit till SM-guldet.

TT: Du kan ju bara misslyckas?

- Ja, men jag väljer att inte se det på det sättet. Idrotten är inte så enkel. Även om man är favorit på papperet är det inte säkert att man vinner i slutändan. Framför allt inte eftersom bandyn har en enda final. Jag skulle bli väldigt besviken om vi inte tar oss till minst semifinal. Därifrån kan allt hända men vi tror på oss själva och vet att vi har en bra möjlighet.

ANNONS
TT
Fakta: Magnus Muhrén

Född: 4 november 1974 (42 år).

Längd/vikt: 180 cm/86 kg.

Position: Tränare.

Klubb: Sandviken.

Karriär som spelare: Skutskär 1992–1993, Sandviken 1993–2005, Zorkij 2005–2006, Dynamo Moskva och Kazan (lån) 2006–2007, Sandviken 2007–2010, Gais 2010–2013, Sandviken 2013–2014, Villa Lidköping 2016.

Meriter som spelare: tre VM-guld (1997, 2003 och 2005), fem SM-guld (1997, 2000, 2002, 2003, 2014).

Karriär som tränare: Villa Lidköping (assisterande) 2015–2017, Sandviken 2017–.

Fakta: Premiäromgången

Onsdag: Västerås–Bollnäs.

Fredag: Villa Lidköping–Hammarby, Västerås–Kalix, Bollnäs–Vetlanda, Vänersborg–Edsbyn, Broberg–Tillberga, Tellus–Sirius.

Söndag: Sandviken–Motala.

ANNONS