Förbundskaptenen Karin Torneklint hoppas på tio finalplatser i friidrotts-VM i London.
Förbundskaptenen Karin Torneklint hoppas på tio finalplatser i friidrotts-VM i London.

Ståhl kan ge landslaget smakstart i VM

Tio finalplatser och åtminstone en medalj är friidrottslandslagets mål inför VM. Det överlägset största hoppet tävlar redan första dagen.

ANNONS
|

Carolina Klüft hade för vana att ge landslaget en smakstart på mästerskapen under svensk friidrotts glansdagar. Sjukamparen var en guldgaranti som alltid levererade och gav Sverige en tidig medalj.

Nu är det i stället Daniel Ståhl som kan visa vägen. Diskusens världsetta kvalar på fredag kväll och kastar sedan – förhoppningsvis – final om medaljerna ett dygn senare.

- Det är alltid bra med en bra start och om någon visar att det är möjligt blir det lättare för alla. Så en bra start är viktigt, men inte avgörande, säger Torneklint.

ANNONS

"Drös kan hugga"

Och det är ingen tvekan om att den diskuskastande "Ståhlmannen" är det största blågula guldhoppet på många år.

- Han får ta det eftersom han har kastat så långt och visat det så många gånger. Han har ju kastat längst i världen. Men först ska han ta sig till final och om han tar medalj är det fantastiskt bra.

TT: Medaljchanser i övrigt?

- Vi har en hel drös som kan hugga. Stavtjejerna (Angelica Bengtsson och Michaela Meijer) kan räcka om de hoppar svenskt rekord i första. Sofie Skoog och Erika Kinsey i höjd, om de hoppar 1,96 i första kan det räcka. Michel Tornéus kan vara med och kriga i längdhoppet om han är i bra form. Sedan har vi Meraf Bahta på 1500 meter. Så vi har ett gäng som kan hugga på en medalj, men då måste de få till allt och ha sin dag, säger Torneklint.

ANNONS

Vill ha tio finalplatser

Hon hoppas på tio finalplatser under tävlingsdagarna på Olympiastadion i London, vilket vore ett enormt kliv framåt efter fjolårets mindre lyckade OS i Rio. Då började mästerskapet uselt – med missade finalplatser för både Ståhl och Tornéus – och fortsatte sedan utan att det lyfte för svenskarna.

- Vi har lärt oss lite olika saker från OS, men har inte hittat någon gemensam nämnare till varför flera misslyckades, säger Torneklint.

- Men generellt har det inte varit samma hets att ta sig till det här mästerkapet som inför OS. Det har varit lugnare och jag har försökt göra så tidiga uttagningar jag kunnat för att ge ett lugn, så att man inte kommer till mästerskapet och är trött.

London, TT:s utsände
Fakta: Sveriges VM-trupp

Totalt 32 friidrottare är uttagna i Sveriges trupp till VM i London, som avgöras 4–13 augusti.

800 meter: Hanna Hermansson, Lovisa Lindh, Andreas Kramer.

1 500 meter: Meraf Bahta, Kalle Berglund.

3 000 meter hinder: Maria Larsson, Charlotta Fougberg, Napoleon Solomon, Emil Blomberg.

5 000 meter: Sarah Lahti.

10 000 meter: Sarah Lahti.

Maraton: Lisa Ring, Louise Wiker, Mikael Ekvall, David Nilsson.

Stavhopp: Angelica Bengtsson, Lisa Gunnarsson, Michaela Meijer, Armand Duplantis.

Längdhopp: Michel Tornéus, Khaddi Sagnia.

Höjdhopp: Erika Kinsey, Sofie Skoog.

Diskus: Niklas Arrhenius, Simon Pettersson, Daniel Ståhl.

Kula: Fanny Roos.

Slägga: Ida Storm, Marinda Pettersson.

Tiokamp: Fredrik Samuelsson.

Gång, 20 kilometer: Anatole Ibáñez, Perseus Karlström. 50 kilometer: Anders Hansson.

ANNONS