Sarah Lahti åker hem från U23-EM med två medaljer: silver på 10 000 meter och brons på 5 000 meter. Arkivbild.
Sarah Lahti åker hem från U23-EM med två medaljer: silver på 10 000 meter och brons på 5 000 meter. Arkivbild.

U23-guld till Kramer – Lahti under VM-gräns

De svenska friidrottsframgångarna fortsätter. Andreas Kramer tog guld på 800 meter vid U23-EM efter en rafflande slutspurt. Strax efteråt tog Sarah Lahti sin andra medalj på mästerskapet – ett brons på 5 000 meter samtidigt som hon klarade VM-kvalgränsen.

ANNONS
|

Andreas Kramer tog initiativet i 800 metersloppet direkt, men han fick inte luckan förrän efter den sista kurvan.

Där lade Kramer in en extra växel och kunde hålla undan till seger på 1.48,15. Segern blev dock knapp. Endast en hundradel skilde svensken från britten Daniel Rowden som kom snabbt på slutet.

- Det känns underbart. Jag har inte fått vara med om något sånt här innan, helt otroligt, säger Kramer till friidrott.se.

ANNONS

"Stark"

- Jag gjorde exakt som jag skulle vilket var att avvakta lite i början, lägga mig i tät, bromsa lite, öka successivt och sedan spara krafterna till upploppet. Jag kände mig stark hela tiden och såg att det var två som ville upp men jag ville inte släppa förbi dem, säger han.

Och det var inte slut på den svenska medaljskörden där. Sarah Lahti, som tidigare tagit silver på 10000 meter, sprang hem ett brons på 5000 meter. Lahti var 3,5 sekunder efter Yasemin Can från Turkiet som vann loppet.

Tiden för Lahti, 15.14,17, var hennes näst snabbaste någonsin och dessutom under VM-kvalgränsen.

Vill dubbla på VM

- Målet var två medaljer. Jag hade velat ha silvret, såklart guldet, men silvret var målet. Men jag sprang 10000 för två dagar sedan och det sitter i, men att kunna kvalificera sig till VM på 5000 också var egentligen det stora målet så det här betyder mer än silvret, säger Lahti till friidrott.se.

ANNONS

- Jag vill verkligen springa dubbla på VM. Hade jag inte gjort det här loppet och tiden, hade det kanske inte blivit något.

Sverige har förutom Lahtis dubbla medaljer och Kramers guld även fått hem ännu ett guld från U23-EM genom Fanny Roos triumf i kula. Dessutom ett silver i tiokamp av Fredrik Samuelsson och brons i längdhopp av Thobias Nilsson Montler.

De sex medaljerna innebär att årets mästerskap är Sveriges bästa U23-EM i friidrott någonsin.

TT
ANNONS